Tuesday, April 3, 2018

Cubbie Cotton Ginnery

Tervist.

Eile alustasime me siis oma koolitusega puuvilla tehases.  Peamiselt räägiti ohtudest ja ohutusest seoses selle tööga, tehti tehasele tuur peale, inimesed jaotati ära erinevatele ametipostidele ja pandi paika ka kes kus vahetuses töötab. Mina töötan öises vahetuses books and bags’is. See on siis tehase kõige viimasem protsess, kui nii saab öelda. Üritan siis kerge lühikokkuvõtte anda, mismoodi asi toimub. Puuvill on põldudelt üles korjatud ja on meie tehase juures suurte 2,5t pallidena. Masinaga nimega moonbuggy, tuuakse 6 palli korraga tehase “algusesse” kohta nimega feedrbay- sealt söödetakse siis need pallid ükshaaval sisse. Üks inimene töötab siis seal lindi alguses, lõikab pallide ümbert kile ära ja saadab need edasi, kus see pall hakitakse masina poolt ära ja mööda suuri torusi imetakse kogu vill edasi, kuivatisse, sealt jälle mööda torusi järgmistesse hakkijatesse, kus üritatakse eraldada enamus sodi, sealt edasi läheb vill edasi nelja gin stand’i kus käib ikka veel villa hakkimine ja purustamine mille käigus eraldatakse puuvillaseemned, mis mööda torusi läheb eraldi seemnekuuri. Seemned lähevad peamiselt looma söödaks. Mis on natuke naljakas, sest need seemned näevad välja nagu väiksed sitased karvapallid, umbes herneterasuurused. Aga tuleb välja, väga hea loomasööt on see.

Igatahes, kui vill on seemnetest ja muust sodist eraldatud, läheb see omakorda edasi pressi, kus pressitakse vill kokku umbes 260kg kaaluvateks bale'ideks (edasipidi villa pall), masin paneb neile plastikrihmad peale ja lükkab masinast välja lindile ning selle koha nimi ongi books and bags- ehk seal ma võtan sellelt pressitult villalt näidise ja panen sellele näidisele triipkoodiga sildi peale. Siis vajutan nuppu, et see villa "pall"  liigub edasi, kus ootab ees juba kott, mille sisse läheb see kamakas, sellele kotile paneme ka triipkoodid kahele poole peale, kotisuu paneme haaknõelaga kinni ja lähebki see pakike mööda linti tehasest välja, keegi on kahveltõstukiga seal juba ootamas ja viib need rekkate laadimispunkti.

Tegelt on tehas suur ja protsess tundub pealt vaadates pikk ja keeruline, aga kogu see ühest otsast palli sisse söötmine ja teisest otsast "palli" välja sülitamine toimub 1-2 minuti vältel. Pressist tuleb mulle neid välja iga minuti tagant umbes. Ma pean jõudma selle minuti jooksul võtta näidis, bags inimene (kes kotti paneb paika- kott tõmmatakse sinna ava ette, kust see villa “pall” välja tuleb) peab mulle ulatama triipkoodi sildi, pean selle arvutisse sisse laskma, näidisele peale panema, näidise kärule panema, aitama koti peale tõmmata, saadan “palli” edasi. Kahele küljele tuleb panna samad sildid, mis läksid näidisele, kotisuu tuleb kinni panna ja hakkab sama asi pihta uuega. Eks homme paistab kui aeglased me oleme. Tundub praegu väga ulmeline kõik see minuti jooksul ära teha 😃 aga eks paistab. Vajab lihtsalt harjutamist.

Peale igat pausi, mis on umbes iga 3h tagant, vahetame me omavahel kohti. Ma töötan teise Eesti tüdrukuga, kui üks on books’i peal- võtab näidised jne ja teine bags’i peal- paneb kotti ja kleepse, siis me vahetame omavahel umbes iga 3h tagant.

Homme ja reedel me töötame ainult 12h, ehk siis päevane vahetus hakkab kell 7 ja lõpetavad kell 13 ja õhtune vahetus hakkab 13 ja lõpetab 19. Siis pannakse masinad natuke aeglasemalt tööle ka, et kõik saaks rahulikult harjutada. Esmaspäeval aga hakkab 24h pihta. 6 päeva tööl, 1 vaba.

Huvitavaid fakte ka:

1.Selle tehase tühjalt seismine - et kui näiteks mingi masina rike tekib ja tööd teha ei saa, on umbes 8000 dollarit kahju tunnis. Kuna me teeme umbes 60 “palli” ( ristkülikud küll, aga pall on lihtsam väljend 😃), siis peavad need päris kallid olema kui selline kahju tekib

2.See puuvill, eiriti puhastatud puuvill on sama tuleohtlik ( kui mitte rohkem) kui bensiin. Piisab isegi staatilisest elektrist, et tulekahju tekiks tehases. Selleks oli meil ka tuleohutuse koolitus täna.

3.Puuvilla puhastamise käigus eraldatud sitem vill on see millest tehakse teksaseid. Miks need teksad siis nii kallid on?? 😃😆

Katsun teile lisada siia ka mõningaid pilte, aga need on kõik googeldatud, sest kohapeal nad väga ei taha, et keegi pilte teeks.
See on siis see pressitud ja rihmadega kinnitatud "pall", sellelt võetakse näidis ja edasi läheb kotti.
Puuvilla seemned, mis lähevad loomasöödaks
Moonbuggy. Ühest sellest suurest pallist, mis kaalub 2,5tonni, saab umbes 3-4 puhast  bale'i. 50% sellest on seemned, 40% on puhas vill ja 10% sitem vill ja muu sodi

Nii, nüüdseks olen ühe päeva seda tööd teinud ja võin öelda, et täitsa Ok on. Täna ja homme on meil tempo vähe aeglasem, masin annab iga 1,5 minuti tagant ühe “palli”, et meil oleks aega tööga harjuda. Esmaspäevast aga hakkame õiges kiiruses pihta. Ja täitsa tehtav on. Midagi keerulist pole. Pikapeale muutub igavaks kindlasti.
Ok. Praeguseks kõik ja suure tõenäosusega ennem jälle uut blogi ei tule, kui see 5 nädalat tööd on tehtud. :) 


No comments:

Post a Comment