Saturday, March 1, 2014

Lõpuks saime tööd.


Tere. 
28.02
Viimati siis olime Texases. Ööbisime mingis karavanpargis, $17 öö, wc ja duššiga. Hommikul 7 paiku hakkasime aga jälle liikuma Walgetti poole. Seal oli meid mõlemaid potsentsiaalne töö ees ootamas. Keijot keevitus ja minul nipet näpet aiatööd jne. Pluss oli mul veel võimalus saada teises peres lapsehoidja koht, kus oleks ka aiatööd tegema. Vahepeal helistati meile veel selle keevitustöö kohapealt, küsiti kus oleme, et töö pole veel kindlalt meie aga oleks parem kui me oleks kuskil läheduses, et jõuaks ruttu kohale kui saaks omale. Olime peaaegu 100km eemal sellest kohast, kui saime SMSi et töö on meie ja anti tööandja number. Greg on tema nimi.   Kohaks on siis väike asula nimega Burren Junction. Asulast umbes 15km on siis meie farm. Farm tegeleb peamiselt teraviljaga aga on ka natuke üle saja veist. Mõned hobused ja kaks koera ka. Aa ja kassi nägin ka :D Greg näitas meie elukoha ette ja siis tegime tiiru tema valdustes (4500 hektarit maad oli vist). Üks töödest minul oleks siis põllul. Greg on puid maha võtnud ja tõmbab kännud maast juurtega välja. Ja siis põletab need seal samas. Mina pean kõik suuremad oksad kokku korjama, et miski pärast kuskil traktoriga sõites vahele ei jääks. Põld on suur ja neid puukohti/lõkkeid on tal seal päris mitu. Seletas küll, et noh sõida jälgi mööda aga seal neid jälgi igal pool :D. Keijo peamiseks tööks oleks siis keevitamine. Greg tahab teha suure kuuri, 30m lai, pikkust ta ei maininud aga näitas platsi kuhu tahab seda panna. Ikka väga suur projekt on. Ja noh mingeid platvorme tahab ka veel teha. Kui kõik klapib ja me talle sobime, siis tööd on siis VÄHEMALT 3 kuuks. Hetkel oleme nädala aja katseaja peal. Tegelt nad tahtsid ainult keevitajat, aga olid nõus mind ka siia võtma, et küll leiab mulle ka midagi. Eile jõudsime siia vist mingi 4 paiku. Umbes 5st siis hakkasime oma tube koristama. Sest neil pole siin ammu kedagi olnud ja viimane kes oli, oli paras logard ka. Meil on nagu omaette maja vms. Väljast ma arvasin et tegemist on kuuriga, siin on 5 magamistuba ja 1 suur tuba koos köögiga. Praegu me oleme siin kahekesi, aga öeldi et kui kedagi veel palgatakse siis suur tuba ja köök on ühised. Aga kõik oli ikka väga must, nagu paksult tolmu täis. Ja palju ämblikuid ja nende võrke. Õnneks olid need tavalised ämblikud. Eestis kutsuti neid vist õnne ämblikuteks. Väike keha aga väga pikad jalad. Sellised siis. Aga nõmedad sellegi poolest. Siis on veel üks väike kuurike, kus on siis wc ja kaks dušši ja pesumasin. Seda oli juba lihtsam koristada. Seal lihtsalt lasid kõik kohad voolikuga üle. :). Aga vat seal oli juba üks suur ämblik. Musta värvi. Vaatasin just spetsiaalselt lähemalt, et näha kas tal punane täpp ka seljal. Ja oligi. See peaks siis olema mingi redback ämblik. Ja oli vist mürgine ka, kui ma õieti mäletan. Olin kiire seda tapma. 
Täna läks Greg kuskile kaugemale linna ja ütles et me end sisse seaks ja toad korda saaks ja soovitas ka linna minna, süüa ostma ja mis iganes meil veel vaja on. See linn on Narrabri ja on meist umbes 105km kaugusel. Et siis 210km toidu pärast maha sõita on päris hea :D eks siin lähemal on asulaid teisigi, aga see on vähe suurem linnake ja rohkem poode, rohkem valikut ja odavam ka. Korra nädalas käid, teed suurema ostu. Pühapäev on meie ainuke vaba päev. No kindlasti saaks juurde ka küsida, kui vaja, aga ega pole mõtet. Parem on korraga ära teha see kolm kuud või mis iganes aeg sa tööl olla saad, sest pärast seda saad puhata, kuna ei tea ju jälle millal tööd saad. Niisiis käisime täna shoppamas ja siis tegelesime jälle koristamisega. Nüüd on enam vähem ok. Magamistuba on vist kõige parem, sinna ostsime madratsikatte ja kõik paistab ilus ja puhas. Suurestoas aga on diivan ja tugitoolid ikka nii räpase välimusega, et ei taha väga istudagi. Küll peaksime ja kloppisime ja imesime tolmuimejaga, aga jah mustad ja vanad on need. Patjade katted saab tegelt ära võtta ja pesta, mida kindlasti üks hetk teen. Praegu aga ei tea kuidas pesumasin töötab. Või noh tööle saime aga vett sisse ei võtnud. Kedagi kodus polnud ka, kellelt küsida. Nüüd Gregi naine (Karina) on kodus aga tal tulid mingid külalised. 
Aa ja me nüüd oleme Eestist 9h ees. Osariigi vahetusega tuli ka uus kellaaeg. Kuigi minu meelest on see natuke imelik. Brisbane oli rohkem idas kui me praegu oleme. Kui kuidagi peaks kell liikuma siis tagasi mitte edasi. Aga noh edasi ta läks tunni võrra. 
Eile õhtul läks natuke tormiseks ja täna on pilves ilm koguaeg olnud ja poole päevast on vihma sadanud. Mitte palju, lihtsalt vaikselt. See on siin farmeritele väga tähtis. Et kõik oleks hästi, viljale hea ja loomadele hea, oleks vaja et päevas umbes 100ml vihma tuleks. Ma ei tea, palju täna tuli, eks hiljem kuuleb, kui Gregi või Karinaga rääkima juhtub, aga Greg ütles et eelmine nädal oli aint 6ml sadanud. 
2.märts
Eile oli meie esimene tööpäev. Pool kaheksa hakkame peale. Pidime siis põllule oksi korjama minema. Mingi vana kastikaga, mille kohta Keijo eelmine päev oli öelnud et see on ju puhas vanaraud. Aga näe sõitis ja vedas ilusti suuri koormaid, No worries :D põld ise asub mingi suht kaugel, ligi 10km kaugusel. Ja üle 40km ei saanud sõita, siis oleks liialt hüppama hakanud, põlluteed ikkagi. Aga kohati on suht sile ja sujuv sõita. Hommikul minnes on hea see et näeb ikka palju kängurusid. Päris suur kari oli. Üritasin neid filmida ka, aga selleks ajaks kui telefoni välja sain, oli neist järgi abilist üks kes ei julgenud üle traataia hüpata, et võssa peitu pugeda ja see jäi ka halvasti videole. 
   Töö tundus esialgu lihtne, korja oksi ja juurikaid mis on umbes käevarre jämedused, peenemad traktor lõhub ära. Ja pilvine ilm oli ka, ei olnud liiga. Palav. Päeva keskel hakkas juba raskemaks minema, sest me ei võtnud omale lõunat kaasa, arvates, et me tuleme enne lõunat sealt tagasi. Paar õuna võtsin näksiks kaasa ja hunnik vett. Kahepeale jõime 3,6liitrit vett ära. Oleks päikseline ilm olnud, siis oleks vist veest puudus tulnud :D 
Viie paiku olime juba ikka nii väsinud ja kärbseid oli nii palju, ajasid hirmsasti närvi. :D ja päike tuli ka välja, saime natuke päikest ka, ainuke jama on et kinda ja pluusi randid on nüüd :D 
Tüütu oli see, et maa-ala oli suur, kust neid oksi korjata ja lõpuks enam ei saanud aru kust me juba läbi käinud oleme ja kust mitte. Ja alati kui arvasime t nüüd on viimane siis nägime et ikka tuli neid platse veel ja veel. Mingi hetk tuli Greg ka tagasi ja soovitas meil lõpetada (siis oli kell mingi 17.45). Ütles et ta unustas meile öelda et laupäeviti on tööpäev ainult viieni. Me olime just suundumas oma kastitäit tühjendama ja pidasime plaani isegi just lõpetada. Selleks ajaks kui koju jõudsime oli kell juba 19.30. Greg palus meil värava ka sulgeda, et ta veised välja ei saaks aga kui me väravani jõudsime siis mingi 30 veist olid juba väljas. Osa oli tee peal ja osa oli üle tee, teises koplis juba. Need kes teel olid, need õnnestus meil tagasi ajada ja need panid kohe jooksuga minema (õiges koplis) aga mingi 10 veist kes olid teise koplisse pääsenud need hakkasid nende teiste ärgi jooksma, aga jama oli et neid kahte karja eraldas kaks aeda ja tee. Ja mõlemad karjad panid jooksu, joostes aia ääres, kõik ühes suunas aga eraldi koplis. Keijo üritas küll neid tagasi ajada, aga nad olid juba lihtsalt nii kaugel, panime aga väravad kinni ja suundusime kodu poole. Rääkisin Gregile, kes oli hämmingus, et kuidas nad nii ruttu välja said, et ta ju jättis värava nii korraks lahti (meie juures ta lahkus umbes 6st ja me jõudsime väravani umbes tund aega hiljem- pole ju nii korraks midagi). Täna nad käisid neid vist taga ajamas. Mingi aeg läksid siit hobustega sinna poole. 
Eile üks lastest oli kodust natuke eemal madu ka näinud. Tapsid ära kohe. Ikkagi väga mürgine madu ju. Kui see hammustab siis on vist ainult 2h aega et haiglasse saada. Kui me põllule tööle läksime siis Keijo küsis ka et kas on palju madusid, siis Greg ütles et praegu on nii kuiv, et mõni üksik uitab võib olla siin ja seal. Ja õnneks me ei näinud põllul ühtki. Isegi ämblikke ei näinud :) ainult kärbsed ja sipelgad. Ja kängurud. Ja veised :D 
Meie magamistoa akna taga on suur tsemendist valatud suur vihmavee tünn ja sinna sisse oli vist paar konna sattunud eile. Hull krooksumine käis koguaeg ja nii vali oli sest kõik kajas ( see on kinnine tünn). Jube tüütu oli telekat vaadata ja siis magama jääda, nii valjusti kostus. 
Aa, Sille sa võid Ukule öelda, et me Keijoga jäime eile mudasse kinni. Olgu tegemist ei olnud mudaga vaid suht liivast ja pehme pinnaga aga kinni sellegi poolest :D natuke susisime ja olimegi jälle vabad. Ainuke jama asja juures oligi, et tagumist käiku oli hästi raske sisse saada ja see võttiski kõige rohkem aega. Aga kui selle sisse saime ja natuke tagurdasime ja teed natuke tasandasime siis saime jälle liikuma. 
Igasugu palju masinaid on siin ka, mis Ukule rõõmu pakuks. Mingi hetk teeme rohkem pilte ka. Siin mõningad pildid siis eilsest ja meie väiksest ajutisest kodukesest. 
Käisime nädala sööki-jooki ostmas. Vett on vist kõige rohkem :D 


Meie uhke töö auto, mida Keijo vanarauaks pidas. :D igavesti äge oli sõita sellega. :D mulle väga meeldis. 


Pausi ajal väiksed poosetamised ka meie uhke autoga. 

Tööpäev läbi. Lõpuks. Vaadake nüüd minu kätt enne kella ja pärast kella. Vahe on ikka sees, on näha et kindad on käes olnud. Täna enam sellist vahet sees pole, punetus on tagasi tõmmanud. 

Meie köök 

Suurtuba. Varsti teeme natuke muudatusi. Hetkel on seinal üks telekas, mis ei tööta (ja laua all ka üks). Karina ütles et need viskame välja ja siis saame laual oleva teleka seinale panna. 

Minu lemmik tuba, sest see on kõige puhtam ja hubasem :) 
Siin saab vaikselt istuda ja puhata ja grillida. Kui vaid kärbseid nii palju poleks. Tagapool siis omanike maja. 
Siit poolt esimene on siis magamistuba, siis suurtuba ja köök. 4 magamistuba on siin veel. Ja meie autu. :) 
Majake tagapool, seal elavad veel keegi. Arvan, et Gregi vend oma naisega , sest farm on tal vennaga koos. 

Eile olime nii väsinud et läksime juba 9st magama ja magasime kuni 9ni. Kõige kauem Austraalias olles. Muidu tavaliselt ärkame ikka 7st üles. Näitab ikka, kui ära väsitas eilne tööpäev. Kui ikka peaaegu 3 kuud pole tööd teinud ja no nii füüsilist tööd pole ju ikka väga ammu teinud, siis on ikka raske küll algul. 
Karina ütles veel eile, et Burren Junctioni (meie väike asula, 15km eemal) pubis on mingi üritus. Mingi kriketi turniir oli läbi saanud ja seal toimus siis suur grillpidu, siga pannakse vardasse jne. Kõik on oodatud. Aga me olime lihtsalt nii väsinud, ei viitsinud väga süüa ja pestagi. 
Ok, ma nüüd pesu pesema ja siis lähme Narrabrisse (105km eemal), et mõned asjad veel osta, mis eelmine kord ostmata jäi. Tsau pakaa. 
 


2 comments:

  1. Te nagu osalesite filmis "Vale pööre". Teie töö auto näeb küll seda moodi välja. :D

    ReplyDelete