Saturday, May 31, 2014

20mm vihma ühe õhtuga...

...on siin väga palju ja väga vajalik ja oleks veel vaja. Nii räägivad farmerid. Mis meie räägime? Üritame mitte kurta aga mis sa teed, kui oled üles kasvanud riigis kus vihm on pigem nuhtlus kui õnnistus. Nädal aega juba näitas uudistes et laupäev või pühapäev hakkab sadama. Kuna meil oli nädalavahetus vaba, otsustasime juba laupäeval linna minna ja sinna ööseks jääda, sest tahtsime minna õhtul kinno. Mõtlesime veel, et kui hakkabki sadama, siis vähemalt oleme farmist väljas. Küll sinna kuidagi tagasi ikka saab :D hommikul tahasi tulles, oli ilmselge et farmi sisse me oma autoga ei saa ja läksime Karina õe, Row, juurde. Ta elab Burren Junctionis. Tema mees, Scott tõi meid oma land cruiseriga koju. Tee ei olnud väga hull, aga piisavalt sopane, et meie oma autoga oleks seal kohe esimese 100m peal kinni jäänud. Tee ise on oma 10km pikk, põllutee. Scott isegi sõitis tegelt tee pealt ära rohu peale, sest seal sõites ei kogune ratta koobastesse seda savi, mis siin sopa asemel on. Muidu koguneb seda savi nii palju, et rattad jäävad lõpuks kinni. Mõnus off-road sõit oli :D peab ikka auto vahetuse peale mõtlema :D 
Meie õnn, et Row ja Scott burrenis elavad ja et nad kodus olid ja et nad lahkesti meid aidata viitsisid. Muidu me oleks ilmselt ise proovima hakanud ja kuskile kinni jäänud. Kus me oleks ilmselt õhtuni passinud, sest Greg ja Karina on ka kodust ära ja ei tea millal nad tagasi tulevad. 
Nädala sees rääkisin ühe härraga, kelle kaudu me siia tööle saime ja ta ütles mulle, et kui tean eestlasi kes siia tulevad ja kellel on mehaanilised oskused, koos traktori ja/või rekka load, et võin tema numbrit jagada nendele, et ta leiab neile tööd. Ta nagu on siinsetele farmeritele vahendajaks, otsib neile töölisi. Ma siis kuulutasin seda Facebookis ka ja mõned üksikud võtsid minuga ka ühendust et seda numbrit saada. Võttis ka üks poiss, kes oma tüdrukuga vajavad varsti uut tööd, sest nende puuvilla töö hakkab läbi saama. Ja tuli välja et nad asuvad Wee waas. Linnas mis on meist umbes 50km kaugusel, kust läbi me alati sõidame, kui Narrabrisse süüa ostma lähme. Leppisime siis kokku ka, et saame laupäeval kokku, et nad on seal 4kesi. Tore ju vahest teistega suhelda :) kui me muidugi lõpuks sinna jõudsime olid poisid  parajalt umbes juba. Eelmisel päeval olid kellegi sünnipäeva pidanud ja noh nagu ikka, pidu venib mitme päevaseks. Vahest peab ju lõdvaks ka laskma, pärast pikki ja raskeid töönädalaid. Algul ei teadnud kas üldse kohale minna, sest kes seda teab, mis inimestega tegu ja see et nad juba täis olid, ei aidanud just kuidagi kaasa. Aga tegelt olid täitsa toredad poisid ja ilmselt oleks meil lõbusam olnud, kui me oleks kõik ühel lainel olnud :D üks poiss on seal olnud juba üle kahe aasta, töötab seal sponsorviisaga. Teine tüüp tuli sinna oma tüdruksõbra ja tolle sõbrannaga. Tüdrukuid me ei kohanud, nad olid puhkama läinud. Kuigi üks nendest piilus aknast pidevalt. Tea mispärast ta põgenema pidi. Kauaks me sinna ei jäänud, sest kaua sa ikka purjus inimesega juttu ajad, kes paistis vaikselt ära ka väsima. Leppisime kokku et teinekord saame jälle kokku. Tegelt oli tore ja huvitav oli kuulda mida teised teevad. 

Kes veel ei tea, siis mingi kui aega tagasi käis siin TV3 dokumentaalsaadet tegemas, eestlastest Austraalias ja mis nad siin teevad ja kuidas hakkama saavad. Seda vist näidati Eestis ka juba. Me vaatasime ka siis seda netis. Juba saate nimi oli nõme minu meelest. Paradiis ja orjatöö??  Igatahes nad käisid siis mööda Austraaliat ja intervjueerisid erinevaid inimesi, erinevates valdkondades. Selles suhted, et saatel polnud midagi viga, kui siis võibolla nimi aga mind häirisid paljud inimesed selles saates. Olid mõned kes töötasid kuskil tomati või maasika farmis, kus on suht kiire liinitöö. Kes vähegi enne siia tulekut viitsib uurida, teab et selliseid liinitöö kohti tasub vältida. Aga selle asemel nad olid seal ja kurtsid milline orjatöö ja kui jube ja sada häda. Aga palun väga, võtta Gumtree lahti ja otsi uus koht. Tuleb lihtsalt natuke rohkem uurimistööd teha. Oli inimesi, kes saates osaleda ei tahtnud, sest neil ei läinud nii hästi ja ei tahtnud seda kodustele näidata. See on ok. Mis sa tuled sinna saatesse kurtma, mis orjatööd sa teed, kui see on sinu enda kätes, et parem koht leida. On ka palju selliseid juhtumeid, kus minnakse sellistesse hostelitesse, kus hostel peab muretsema sulle töö (enamasti on sellised siis puuvilja farmid vms). Inimesi 10 korda rohkem kui tööd. Samal ajal kui sa seal tööd ootad, maksad elamise ja söögi eest. Ja lõpuks on seis kus sul pole raha isegi sealt lahkumiseks. Aga jällegi, ma ei näe et siin tuleks süüdistada neid hosteli omanikke või Austraaliat, et mis tingimustes nad peavad küll olema jne. Keegi ei käskinud sul sinna minna või sinna nii kauaks jääda, et sul raha otsas on. Kui sa ikka vähegi tahad, leiad sa parema töö. Ja enne siia tulekut võiks natuke uurimistööd ka teha, kuhu tasuks minna ja kuhu mitte. Meid aitas palju teiste blogide lugemine. Aga eks paljud tulevad siia, arvates et siin saab miljoneid ilma millegi eest ja lahe on olla. Ja ilmselge loogika on, kui kuskile koguneb liiga palju inimesi, siis seal ei saa ju piiramatus koguses tööd olla. Nagu praegugi, kõik ronivad Põhja-Austraaliasse, sest talv on tulemas ja seal on soe. Aga noh, kui sa just raha kogunud pole ja sinna puhkama ei plaani minna, siis ära roni sinna, seal ei jagu seda tööd kõigile. Aga noh, see on kõigest minu arvamus. Eks kõigil on õigus oma arvamusele ja kui nad arvavad et austraallased on orjapidajad, las nad siis arvavad ja las siis rügavad edasi seal "orjatööl". Eks lihtsam on viriseda ja teisi süüdistada, kui ise midagi ette võtta. 

Nädal on meil muidu igavalt mööda läinud. Külvamine jäi pooleli, sest oli vaja vihma oodata ja Keijo tegi muid nipet näpet töid. Mina käisin kolmel päeval Row juures lapsi hoidmas. 

Mitmel korral oleme ka oma tulevikku arutanud. Mis teha, kui kolm kuud farmipäevi tehtud on. Kas jääda maale või minna siiski linna õnne otsima. Linnas on suuremad palgad, tõsi. Aga seal peab oma enda elamise eest maksma ka. Ja üürid pole just odavad. Ja kui sul hästi läheb, saad töötada kodu ligidal ja sul pole autot vaja. Aga üldjuhul on sul autot või ühistransporti ikka vaja ja sellele kulub juba ka raha. Lisaks on linnas palju ahvatlusi, mis neelab ka suurel hulgal raha. Lõpuks teenid ikka sama kui mitte vähemgi. Ja farmis olles on lihtsam oma puhkuse osas läbirääkimisi pidada. Kui linna lähed, siis võibolla ei saa nii palju puhkust, kui siin saaks. Seda enam et jõuluks plaanime jälle kaheks kuuks koju minna. Niiet otsustasime siiski paika jääda, nii kauaks kui vähegi võimalik. Ja kui peame siit lahkuma, siis ehk saame oma uue eestlasest tuttava juurde puuvilla farmi :). Siis on kaks ühes: hea töökoht ja kolmekesi parem. 3 on ju seltskond. Huvitavam. Keijol vähemalt. :D Keegi kellega vahest nädalavahetusel lõdvaks lasta ja paar drinki teha. 
Aga noh see on veel kauge tulevik. 

Mõned pildid ka sellest nädalast
Row'l on 6 imearmsat väikest kutsikat. 


Käisin Nedi ja Harris'ega pargis. 

Maalapsed! Redel köiega traktori järgi ja neil ongi kreidel valmis. 

Emu jooksis kõigepealt paremalt vasakule üle tee. Jooksis natuke põllul ja siis keeras otsa ringi ja jälle tee peale. Tee peal viskas külje maha, niiet suled lendasid, libises teeserva ja keeras otsa ringi ja jälle tagasi põllu peale. Milleks selline kilplase mäng :D 








No comments:

Post a Comment