Saturday, May 17, 2014

G'Day

No tere jälle. Mis põnevat teil toimunud on? Meil ikka ühtteist on toimunud küll. Katsun siis nüüd tagasi nädala algusesse mõelda ja järjekorras kirja panna. 
Nagu eelmine kord kirjutasin, juhtus meil väike õnnetus Gregi autoga. Ja Keijo lohutas mind et see on nii väike mõlk. Ja noh nii oligi. Esmaspäeval tegid nad selle kohe korda ja auto on nagu uus :D nagu poleks midagi juhtunudki. Viuh! Läks hästi seekord :D 
Keijo käib meil ikka põllul tööl, külvab hoolsasti. Mina jooksutan hobuseid ja koristan tube. 
Ainuke põnev päev oligi tegelt eile. Oli lambapügamise aeg. Neil on umbes 20-30 lammast, nagu ma aru sain siis lihtsalt katsetavad, et kuidas neid kasvatada on, et võib olla hakkavad nendega tegelema. Sest neil on lisaks sellele farmile (Gnomery), teine farm veel. Nad ostsid maid kunagi juurde ja maaga koos said siis selle teise farmi, Waterford. Ja seal on kohe suur kuur ehitatud, spetsiaalselt pügamiseks. Pügamine toimub niiöelda teisel korrusel ja kui lammas on pöetud, siis saadetakse ta väiksest liumäest niiöelda maja alla, kus on siis aedikud. Nii kui lammas on pöetud, tuleb vill tõsta lauale ja nokid sitased tükid välja. Puhas vill, mis põhimõtteliselt on kõik ühes tükis, läheb ühte kotti ja siis sitased tükid teise. Karina õde, Row rääkis veel et kui on ikka suure villa tootmisega tegemist siis veel kontrollitakse villa tugevust ka, et võtad ühe salgu ja katsud seda katki tõmmata. Kui läheb katki, siis see vill läheb veel eraldi kotti. Lisaks veel jäära ja emase lamba vill läheb ka eraldi. Mulle meeldis Row'ga töötada, sest ta muudkui õpetas ja seletas, et kuidas ja miks midagi teha. Noh eks ta on õpetaja ka :D Õpetas ka kuidas seda suurt ühes tükis olevat villa kogust lauale visata nii et see lendab ilusti laiali lauale nagu laualina. Mul see nii hästi välja ei tulnud, kui tal aga ega see just nii oluline polnud ka. Greg viskas koguaeg lihtsalt ühes suures pallis lauale. Sain ka pügamist proovida. Mina tegin ainult natuke ja mul oli juba higimull otsa ees, et lammast maha suruda ja samal ajal teda pügada. Ja ma tegin lihtsat osa, selja peal. Aga teha terve lammas ja veel kõik 20-30 mis meil oli. Tubli poiss oli see, kes meil pügamist käis. Ja hästi naha lähedalt pidi võtma aga ma kartsin talle sisse lõigata, mis on muidugi väga normlaane, sest enamik neist ikka veritses seal. Huvitav päev oli igatahes. Kuigi ma ütleks et mitte just minu lemmik. Villaga mässamine mulle ei meeldinud väga, haises ja rasvane oli ja sitt ja veri. Puhh. Kuigi pean ütlema et miskipärast mind häiris see rohkem kui see verine vill mind puudutas kui sitane vill :D ja raske oli vaadata ka kui paanikas need vaesed lambad olid ja kuidas nad veritsesid. Karm. Aga noh see kõik polnud midagi selle kõrval kuidas need lapsed seal neid lamba tallesi kiusasid. Ja keegi vanematest midagi ei öelnud ka midagi. Küll nad üritasid nendega ratsutada, kiskusid neid sabadest, jalgadest, kust iganes kinni haarata sai. Eks nad üritasid teha, mida Greg tegi, et püüdis nad kinni, et viia pügamisele, selleks tuli võtta tagumistest jalgadest kinni ja risti väänata, et ta selili saada. Aga need lapsed paistisid seda lõbu pärast tegevat ja viskasid ja väänasid seal väikeseid tallesi. Ma usun et need lambad olid seal juba niigi paanikas, ilma nende laste kiusamisetagi. 
Pärast tõime nad siia, meie farmi tagasi. Greg tahtis neile veel rohtu seljale pritsida. Siis aga lapsed tahtsid minna Wee Waasse laadale ja Greg käskis mul nad autost maha laadida ja aedikusse ajada. See oli ka tükk tegi, sest nad kartsid seda kaldteed, mis autost maha viis. Aga kui üks juba minema hakkas siis õnneks läksid teised ka. Sain ühe talle ka kätte ja kaisutada teda. Nii armas ja pehme oli. :) 
Pärast pidin veel lehmi üksi ajama minema. 
Me ehitasime esmaspäeval Keijoga siia ligidale elektriaia ja eile kui me pügamas olime, siis Karina tõi lehmad siia aedikusse. Ja tuli ka siis pügamisele. Aga pärast kui ta koju tuli siis lehmad olid sealt välja saanud ja nende maja juures ringi uitamas. Greg sai muidugi peatäie sõimata, sest Karina arvates oli aed valesti tehtud. Greg käskis meil ainult ühe traadiga teha ja Karina arvab et seepärast nad saidki välja. Kuid Greg vaidles vastu et see ei loe kas on üks või kaks traati, kui seal on elekter sees, nad ei tule sealt läbi. Ilmselt polnud elektrit sees. Igatahes ma pidin need lehmad siis tagasi teise karjamaale ajama. Greg küsis ka et kas saan hakkama üksi, sest tavaliselt oleme Keijoga kahekesi teinud. Aga polnud rasket midagi. Nad on ühes pundis nagunii. Ma lihtsalt utsitasin neid autoga et nad liiguks selles suunas, kus vaja. 
Eile hommikul pidin minema nende vanemate poegadega lambaid siia ajama. Ja ma arvasin et noh see peaks lihtne olema, et nad ikka farmeri pojad ja neid lambaid pole ju palju ka. Aga noh nad ei osanud seda asja ikka kuidagi. Niisama lollitasid vist motikatega. Muudkui ajasid neid erinevas suunas ja pidevalt ajasid neid laiali. Kui me oleme karja ajamas käinud, siis Greg ütles koguaeg et üks olgu karja taga ja teine ääres. Ja see kes on taga, saab ka teist äärt valvata kui vaja. Me olime eile kolmekesi ja pisike punt lambaid ja mina ei tea mis asja need poisid tegid enda arust aga karja ajamine see küll polnud. Aega võttis ka rohkem kui oleks pidanud võtma. Aga noh pole minu asi midagi öelda. :)
Aa ja oma esimest ussi nägin ka eile. Pruunmadu vms on nimi ja kõige mürgisem pidi olema. Karina sõitis paar korda autoga üle ka, iseasi kas ta surma sai aga õnneks oli see kodust ikka suht kaugel ka. Karina ütles et tegelt nad peaks ka juba talveunne minema, et mis see siin ringi uitab. 
Sellega on vist jälle nädalaks kõik. Aa ma sain suure traktoriga ka sõita. Pidin siit farmist teise viima, oma 20km :D
 Sellega sõitsingi. 

Row kutsikad :) tegelt oli neid vist 6-7tk. Tulevased karjakoerad. 

Daamid ja härrad juuksuris


Sain ka proovida :)


Veiste tagaajamine 

Keijo traktor. 

Banjo naudib tuult oma kiharates :D 

Väike sisalik

Küntud ja kündmata. Täitsa ilus.

Ikka ühtteist tuleb veel meelde. Karina küsis mult et kas Keijo on rahul traktori peal, ütlesin et jaa, aint et ta on kurb et me enne viljalõikust ära peame minema, sest siis saab meil 6 kuud täis. Aga Karina ütles et me võime vahepeal ju paariks kuuks ära minna ja siis oktoobris tagasi tulla. Samas nagu ütles ja et või võite kogu see aeg siin ka olla. Sellest ma päris aru ei saanud, et mismoodi, sest siis me oleks rohkem kui 6 kuud, eks peab üle küsima mis ta selle all mõtles. Vb mustalt töötamist või kes seda teab. Meile sobiks siia jäämine muidu väga. Ja Karina ütles et neile sobiks ka, sest nad juba teavad et Keijo on hea kiire õppija ja ta sobiks kombaini. peale hästi. Ja siis nad ei pea jälle muretsema uute inimeste otsimise pärast. Ja siis ütles et nad paneks siis mind ka vilja lõikama :D ei teagi mida sellest arvata. Lahe oleks aga samas kardan ka, sest ei julge nagu selliseid töid väga vastu võtta. Pärast keeran mingi käki kokku. Aga noh see nii kaugel, pole mõtet sellepärast veel pead vaevata. Ok. Sellega peaks km nüüd kõik olema. Tsau pakaa!

No comments:

Post a Comment